S&L Zorg was al een organisatie waar veel innovaties gebruikt en ingevoerd worden. Maar het heeft ook een mooie omvang en structuur om nog innovatiever te worden. Bij innovaties hebben we het over technische zaken, maar zeker ook over zaken ‘zonder een stekker’. S&L Zorg wil de levens van haar cliënten waar mogelijk nog verder verbeteren met innovaties. Daarom is er een innovatieplatform opgericht.
Innovatieplatform
De basis van het innovatiever maken van de hele organisatie, heet een platform. Een platform omdat het een gezamenlijke inspanning is om innovaties te willen vinden en te willen leren gebruiken om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren of verrijken. Het hele platform is in één plaatje samengevat. Het platform bestaat uit een innovatieteam, innovatie klankbordgroep en een community.
Het begint bij een uitdaging van cliënten
Uitgangspunt is altijd een uitdaging van cliënten. De innovaties richten zich op het realiseren van ideeën, het oplossen van problemen en vraagstukken op een wijze waarop waarde toegevoegd wordt aan het leven van de cliënt. Uitgangspunt is dat innovatie geen doel op zich is, maar bijdraagt aan een kwalitatief betere zorg.
Innovatieteam
Een belangrijke factor in het platform is het volledig eigen innovatieteam dat is opgericht. Het bestaat uit vijf medewerkers. Het innovatieteam heeft een multidisciplinaire samenstelling, met altijd minimaal drie leden die ook werkzaam zijn in het primair proces. Bij innovaties is er steeds een frisse blik nodig, je moet niet vast gaan zitten. Daarom mogen leden van het innovatieteam maximaal drie jaar zitting nemen en dient elk jaar 50% van de leden te wisselen.
Innovatie klankbordgroep
De innovatie-klankbordgroep is ook opgericht en bestaat uit circa tien mensen met minimaal een vertegenwoordiging uit de volgende groepen: primaire zorg, verwanten, managementteam en ondersteunende diensten. De innovatie-klankbordgroep vergadert vier keer per jaar samen met het innovatieteam. Naast het delen van de voortgang is vooral het ophalen van innovatiekansen het doel.
Community
Een Google+ community (openbaar en deels besloten) dient als middel voor communicatie, uitwisseling van ideeën, uitwerking en discussie. De openbare berichten zijn voor iedereen te zien. De community maakt het mogelijk dat ook buiten de formeel bedachte structuur initiatieven kunnen ontstaan of opgepakt kunnen worden.
Het innovatieplatform is in januari 2018 gestart en levert maandelijks nieuwe innovaties op die direct effect hebben op de levens van mensen met een verstandelijke beperking.