Krijt graffiti

Krijt graffiti als guerrilla element

Bij elke campagne is het leuk om een guerrilla element toe te voegen. Ik noem het ook wel het huh-effect. Een campagne die vooral begint met een publiek dat zich afvraagt wat er gebeurt en het rumoer dat ontstaat rondom zo’n vraag. Een uitstekende tool om rumoer te creëren is graffiti. Al decennia in gebruik negatief, maar ook positief. Graffiti is enorm efficiënt, je kunt namelijk tegen lage kosten heel snel je boodschap breed verspreiden. Eén nadeel is natuurlijk de verf. Een beetje lastig te verwijderen, het wordt vaak als vervelend ervaren en oh ja, ook nog eens illegaal op gebouwen of terreinen van anderen. Krijt graffiti is daarentegen wat anders.

Krijt graffiti

Wie heeft er wat tegen stoepkrijt? Het regent binnen no-time weer weg. Maar ondertussen is je boodschap wel overgebracht. Voor een interne campagne zette S&L Zorg ook krijt graffiti in. Op haar meer dan 30 locaties werden ‘s avonds in het donker, met behulp van bewoners bijzondere tekens gezet. Een placeholder (zoals in google maps) met een hartje in het midden. Het rumoer begon. Positief rumoer (wat zou het zijn) en negatief (wie loopt hier de boel te bekladden). Negen dagen later werd bij de figuren een tekst gespoten die onthulde waar het om ging. Simultaan ging een website in de lucht, werden folders verspreid en hadden intranet en narrowcasting systemen volledige take-overs. Het resultaat, het project was onderwerp van gesprek en succesvol gelanceerd. Lees meer over de campagne >>

Reverse graffiti

Reverse graffiti is wat anders dan krijt graffiti. Hierbij wordt met een speciale techniek de stoep schoongespoten in de vorm van de uiting. Deze techniek is ook al lang in gebruik. Hier lees je bijvoorbeeld een artikel uit 2011 over deze techniek.

Krijt graffiti

Illegaal of legaal?

Is het gebruik van deze technieken wel legaal? Tsja dat ligt een beetje aan de interpretatie van de wet. In Utrecht vonden ze het illegaal, zo lezen we in dit artikel, maar op andere plekken ‘kom je er mee weg’. Toestemming vragen vooraf kan natuurlijk ook. In het voorbeeld bij S&L Zorg, is de techniek alleen toegepast op eigen terrein en met toestemming.

Hoe werkt krijt graffiti?

Het is een eenvoudige techniek. Professionele spuitbussen zijn verkrijgbaar en voor een leuk effect maak je daarnaast gebruik van één of meerdere sjablonen. Over het algemeen verdwijnt het krijt binnen enkele weken, maar hoe poreuzer de ondergrond, hoe langer het krijt blijft zitten. En spuiten op een droge ondergrond heeft vaak het beste effect.